Διατήρηση αντί Aντικατάστασης

Καλώς ήλθατε στο Ligamys!

 

Το Ligamys είναι μια μέθοδος θεραπείας στην οποία διατηρείται ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος που έχει υποστεί ρήξη. Προσφέρει τη δυνατότητα αναγέννησης του συνδέσμου με αποτέλεσμα την διατήρηση της σταθερότητας της άρθρωσης του γόνατος.

 

 

Τι είναι το Ligamys;
Το Ligamys είναι ένα εμφύτευμα που χρησιμοποιείται για τη χειρουργική θεραπεία των ρίξεων του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου.
Το εμφύτευμα πληρεί δύο λειτουργίες:
* Βραχυπρόθεσμα, σταθεροποιεί μηχανικά το τραυματισμένο γόνατο.
* Μεσοπρόθεσμα, το Ligamys δίνει τη δυνατότητα στον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο που έχει υποστεί την ρήξη να αναπτυχθεί ξανά ή να θεραπευτεί, προσφέροντας τη δυνατότητα ανάκτησης της αρχικής του λειτουργικότητας.

 

 

Τι κάνει το Ligamys;
Το σύστημα Ligamys μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες που είναι απαραίτητες για τη βιολογική επούλωση του ρήξης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου.
Το κορδόνι πολυαιθυλενίου συνδέει το μηρό και την κνήμη υπο συγκεκριμένη τάση: Τα τούνελ διάτρησης του μηρού και της κνήμης πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένα έτσι ώστε το κορδόνι να ακολουθεί τη φυσική πορεία του ACL. Στον μηρό το κορδόνι είναι ασφαλισμένο με προκαθορισμένο βαθμό τάσης, στερεωμένο εξωτερικά του οστού από ένα μεταλλικό κουμπί και στην κνήμη το κορδόνι είναι σταθεροποιημένο από ένα ενιαίο βιδωτό μεταλλικό σύστημα με ενσωματωμένο εσωτερικό ελατηρίο.

Το κορδόνι σταθεροποιεί και ανακουφίζει απο τον πόνο το γόνατο – ταυτόχρονα, το ελατήριο  αποσβαίνει τα φορτία κατά την κίνηση, σε διάφορες καταπονήσεις.

 

 

Πώς λειτουργεί το Ligamys;
Το Ligamys αποτελείται από τρία συστατικά: ένα κορδόνι από πολυαιθυλένιο με μεταλλικό κουμπί στο ένα άκρο και στο άλλο απο ένα μεταλλικό βιδωτό σύστημα με ενσωματωμένο εσωτερικό ελατηρίο στο οποίο το κορδόνι συνδέεται δυναμικά μεταξύ του μηριαίου οστού και της κνήμης.

 

 

Το κορδόνι από πολυαιθυλένιο
αναλαμβάνει τη λειτουργία σταθεροποίησης της άρθρωσης και του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου. Επιπλέον, δημιουργεί τη μηχανική σύνδεση μεταξύ του μηριαίου οστού και της κνήμης, στην οποία οδηγείται μέσω των αντίστοιχων τούνελ. Η πορεία του ακολουθεί εκείνη του ACL.

 

 

 

Το κουμπί
ασφαλίζει το κορδόνι πολυαιθυλενίου στο εξωτερικό του μηριαίου οστού

 

 

Το μεταλλικό εμφύτευμα στην κνήμη
με το ενσωματωμένο σύστημα ελατηρίου δέχεται το κορδόνι πολυαιθυλενίου στην έσω πλευρά της κνήμης και να είναι δυναμικά σταθεροποιημένο κάτω από προκαθορισμένη τάση. Με τον τρόπο αυτό, το εμφύτευμα εισάγεται στην κνήμη διαγώνια, από την πρόσθια πλευρά αυτής. Το ενσωματωμένο σύστημα του ελατηρίου μπορεί έτσι να συγκρατήσει το ασφαλισμένο κορδόνι υπό επαρκώς τεντωμένη τάση κατά τη διάρκεια όλων των φάσεων της κίνησης του γόνατος.
Το σημείο στερέωσης του σπειρώματος πολυαιθυλενίου στο βιδωτό μεταλλικό σύστημα είναι δυναμικό και μετατοπίζεται με την κίνηση του γόνατος. Ως αποτέλεσμα, το σύστημα Ligamys δεν έχει τα μειονεκτήματα μιας άκαμπτης σύνδεσης από σημείο σε σημείο. Ο μηχανισμός ελατηρίου μπορεί επομένως να προάγει τη βιολογική επούλωση του συνδέσμου.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στο Ligamys έχουν αποδειχθεί στην ιατρική πρακτική εδώ και πολλά χρόνια.

Το κουμπί είναι κατασκευασμένη από τιτάνιο (Ti), το κορδόνι από πολυαιθυλένιο (UHMWPE), το βιδωτό σύστημα της κνήμης από ανοξείδωτο χάλυβα (FeCrNiMnMoNbN) και το εσωτερικό ελατήριο που περιέχει απο Phynox® (χάλυβας CoCr).

 

 

Δυνατότητες
Επί του παρόντος, οι συνήθεις μέθοδοι για τη θεραπεία ρήξεων του προσθίου χιαστού συνδέσμου είναι γενικά η συντηρητική θεραπεία ή η ανακατασκευή του χιαστού συνδέσμου. Γενικά, τα αυτόλογα μοσχεύματα από τον επιγονατιδικό τένοντα ή τους μύες του οπίσθιου μηριαίου, όπως οι τένοντες hamstrings, χρησιμοποιούνται για αντικαταστάση του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου που έχει υποστεί την ρήξη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, χρησιμοποιούνται επίσης αλλομοσχεύματα για την ανασυγκρότηση του συνδέσμου.

Τα ακόλουθα αποτελέσματα είναι πιθανά οφέλη για τους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με Ligamys:

 

 

Αναγέννηση του χιαστού συνδέσμου:
Ο πρόσθιος χιατός σύνδεσμος διατηρείται και, ιδανικά, αναπτύσσεται, με αποτέλεσμα την αποκατάσταση των δομών του συνδετικού ιστού.

 

 

Δεν υπάρχει τραυματισμός λόγω αυτομόσχευσης:
Σε σύγκριση με την ανακατασκευή του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, η θεραπεία με Ligamys δεν συνεπάγεται την αυτομόσχευση  ενός τένοντα αντικατάστασης από το σώμα του ασθενούς. Αυτό μειώνει το εύρος της επέμβασης καθώς και τον κίνδυνο χειρουργικών επιπλοκών. Αυτό ισχύει επίσης για συγκεκριμένα αποτελέσματα μετά από την χρήση αυτομοσχεύματος, όπως ο πόνος στο γόνατο όταν χρησιμοποιείται επιγονατιδικός τένοντας ή η αποδυνάμωση των hamstrings όταν ως αυτομόσχευμα χρησιμοποιούνται τένοντες hamstrings.

Δείτε το σχετικό βίντεο